Pizzeria Krosno

Jak scharakteryzować wyśmienitą pizzę? Czy w ogóle istnieje coś takiego jak pizza idealna? A może - tak jak wielu uważa - dzisiejsza pizza nawet w najmniejszym stopniu nie przypomina tego, czym na samym początku było to danie? Tak czy inaczej, ów "placek po włosku" stał się jednym z najpopularniejszych dań w Polsce. I właśnie dlatego warto mu poświęcić odrębny artykuł.

Ciasto czyli temat rzeka

Można by powiedzieć, że pizza ciastem stoi. I w pewnym sensie jest to racja, gdyż to właśnie ciasto jest w zasadzie drugim, najważniejszym elementem pizzy. Nie może być ono ani klejące, ani też zbyt spalone. Najlepiej, jeśli wyróżnia się odpowiednio zapieczonymi krawędziami, przy jednoczesnym zachowaniu miękkości w jego centralnej części. Tak właśnie powinna wyglądać pizza idealna, ale na tych kwestiach problematyka ciasta się nie zamyka.

Pizza Krosno

Istotne jest bowiem również i to, czy ma się tu na myśli ciasto grube, czy też cienkie. Klasyczna pizza Krosno oparta była na cieście cienkim. Dzięki temu można było rozkoszować się bogactwem mięsno - warzywno - serowych dodatków. Dziś coraz częstszym zjawiskiem jest pizza na cieście grubym. Jest to z kolei opcja dla prawdziwych łasuchów, którzy lubią sobie dobrze i smacznie zjeść. Zwłaszcza jeśli ciasto to jest odpowiednio wypieczone.

Dodatki - coś nie tylko dla koneserów

Dodatki w pizzy od zawsze budziły sporo kontrowersji i to zwłaszcza wśród tych, dla których jedynym, kulinarnym obiektem westchnień pozostaje Margherita. Owszem, ta oparta wyłącznie na serze i sosie pomidorowym koncepcja pizzy jest może i kultowa, ale nic dziwnego, że wyewoluowała ona w stronę znacznie bardziej złożonych i wyrafinowanych, kulinarnych "projektów".

Nic w tym dziwnego, gdyż sama Margherita jest dość ograniczonym daniem. Z czasem każda Pizzeria Krosno zaczęła dodawać do niej swoje własne, ulubione dodatki. Tak też powstały (kultowe już zresztą) warianty pizzy z owocami morza, kebabem i ananasem. Na tym jednak możliwości kucharzy się nie kończą. Często inspirują się oni pomysłami klientów, gdyż chyba każda, szanująca się pizzeria, posiada w swej ofercie kompozycje ze składnikami zaproponowanymi przez klientów.

Jedzenie w Krośnie

Dobra pizza nie tylko ciastem i dodatkami stoi. Wręcz przeciwnie - warto połączyć ją z ciekawymi przekąskami, dzięki którym przyjemność jej spożywania znacznie się przedłuży. Prawdę mówiąc, jedzenie Krosno, które można połączyć z pizzą, jest bardzo obszerne. Standardem jest tu oczywiście pieczywo czosnkowe, które można spożyć w celu pobudzenia apetytu na danie właściwe. Kultowym "produktem spożywczym" jest też sałatka grecka.

Zresztą jeśli chodzi o sałatki, to lista ich dostępnych wariantów, które mogą być połączone z pizzą, jest wręcz ogromna. Mowa tu oczywiście o słynnym już na cały świat coleslaw, sałatce wiosennej, czy też surówkach z czerwonej kapusty lub buraczków (najlepiej z chrzanem). Pizzę można też połączyć z różnorodnymi sosami, z których najpopularniejszym jest oczywiście sos majonezowy. Opcjonalnie można też postawić na sos cezare, jednakże jest to wariant raczej dla miłośników intensywniejszych smaków.

I na koniec napoje

Każda pizzeria Krosno powinna mieć w swej ofercie nie tylko gotową pizzę wraz z dodatkami, ale też szereg smacznych i - co ważne - niekoniecznie tuczących napojów. Oczywiście Sprite, Mirinda i Cola to napoje kultowe, które sprawdzą się w przypadku każdej odmiany pizzy. Niemniej można też postawić na coś bardziej unikatowego, czyli np. na soki (najlepiej, jeśli są wyciskane na świeżo) lub piwo, które sprawdzi się przede wszystkim w połączeniu z mocno pikantnymi smakołykami.

Reasumując, idealna pizza nie istnieje, ale wiele pizzerii ma na swoim koncie wyroby, które mocno się do tego ideału przybliżają. A jeśli chce się zjeść naprawdę smaczną i dobrze przygotowaną pizzę, to warto zajrzeć na stronę crossno37.pl. To właśnie pod tym adresem znajduje się pizzeria w Krośnie, która tworzy prawdziwe, kulinarne dzieła sztuki. Może więc warto się na nie skusić i zasmakować w daniu o naturalnym, a zarazem wyjątkowym smaku?

ZOBACZ MENU I ZAMÓW